‘Zet die voedselknop om en maak jezelf gezond’


Orthomoleculaire geneeskunde. Klinkt ingewikkeld, maar in wezen is het heel simpel: ziekte komt mede door verkeerde (eet)gewoonten. En voeding en leefstijl bepalen sterk hoe je je voelt. De therapeuten van NutriSwitch helpen een gezonde balans te hervinden. 

NutriSwitch beleeft een droomstart met een eigen praktijkruimte in het centrum van Den Haag. De enerverende zoektocht naar een geschikte locatie eindigde aan het Bleijenburg, in het gebouw waar voorheen de Spaanse ambassade was gevestigd.

Hier ontvangen Suzanne van Dijk en Diane Blancke sinds half juni cliënten. Beiden mogen zich na vier jaar studie orthomoleculair therapeut noemen.

 

Wie kunnen baat hebben bij jullie aanpak?

Suzanne: ‘Ik zou bijna zeggen iedereen. Uitgebalanceerde voeding werkt altijd heilzaam. Mensen realiseren zich niet hoe gevoelig hun lichaam is voor bepaalde voedingstoffen of voor een tekort aan vitaminen en mineralen. Dat zorgt voor allerlei lichte en zwaardere klachten. Van je permanent moe voelen tot huiduitslag of geïrriteerde darmen.

De huisarts kan vaak niks vinden, dus blijf je ermee rondlopen. Ondertussen wordt het steeds erger. De orthomoleculaire geneeskunde zoekt naar de diepere oorzaken in plaats van symptomen te bestrijden.’

Hoe doe je dat?

Diane: ‘We vragen cliënten naar hun eet- en leefgewoonten en laten een uitgebreid bloedonderzoek doen. Daaruit valt af te leiden bij welke mix van voedingsstoffen iemand baat heeft. Dat ligt bij iedereen anders.

Volgens de holistische visie vormen lichaam en geest één samenhangend systeem. Klachten zijn een signaal dat het systeem uit balans is geraakt. Dat herstel je niet met een kuurtje antibiotica, maar met een permanente verandering van eet- en leefgewoonten. Je kunt jezelf gezond maken, dat is de echte openbaring.

Suzanne: ‘Als een client eetgewoonten aanpast, zie je vaak meteen klachten verminderen en op termijn zelfs helemaal verdwijnen. Ik weet dat uit eigen ervaring. Jarenlang had ik een zwakke gezondheid en lage weerstand. De huisarts kon er weinig mee. Pas met een aangepast voedingsschema en supplementen ben ik er bovenop gekomen. Ondertussen raakte ik ook nog aardig wat kilo’s kwijt.

Huisarts word je door ‘medicijnen’ te studeren. Dat zegt veel. De nadruk ligt op ziekte bestrijden met pillen. Onze therapie spreekt het zelf herstellend vermogen van het lichaam aan. Dat werkt preventief en is een aanvulling op de reguliere zorg. Als een client symptomen heeft van een acute  ziekte, dan adviseren we uiteraard wel om snel naar de huisarts te gaan.’

Jullie schrijven op de website: ‘Iedereen is in meer of mindere mate ondervoed.’ Wat bedoel je daarmee?

Suzanne: ‘Eten is er altijd en overal. De overvloed is enorm, maar de kwaliteit is mager. Ook al kies je voor het ‘gezonde’ alternatief  in de supermarkt, dan is het nog maar de vraag of dat product voor jou werkelijk gezond is. We gaan veel te nonchalant om met wat we in onze mond stoppen. Het lichaam protesteert met ziekte, vage klachten en gebrek aan energie. Die signalen kun je niet blijven negeren.

De wetenschap weet veel over het verband tussen gezondheid, ziekte en voedsel. Daar wordt te weinig mee gedaan. Tijdens mijn studie heb ik vaak gedacht: ‘Waarom hoor ik dit nu pas? Waarom weet niet iedereen dit? Zo is het idee ontstaan een eigen praktijk te beginnen.’

Aanvankelijk zouden jullie op een andere locatie beginnen. Maar door de coronacrisis ketste dat op het allerlaatste moment nog af. Hoe ben je toen verder gegaan?

Diane: ‘Ja, dat zorgde wel even voor paniek, temeer omdat de stad midden in lockdown zat. Wat nu? Via via kwam ik in contact met Amanda Smit van Steenworp. Zij was optimistisch en ervan overtuigd dat we een goed alternatief zouden vinden. Die peptalk kwam op het juiste moment. Op de fiets zijn we toen twee dagen lang naar een hele serie locaties gereden. Veruit de beste optie was dit pand aan het  Bleijenburg. Centraal gelegen, rustig, heel ruim en meteen beschikbaar. Dankzij corona zitten we nu hier….. ‘

NutriSwitch
Praktijk voor orthomoleculaire therapie

Bleijenburg 1
2511 VC Den Haag
www.NutriSwitch.nl
info@nutriswitch.nl