Binckhorst blijft verbazen: SurfPoel en Pollux Studio’s

Surfers kunnen straks trainen in een voormalige bedrijfshal aan de Saturnusstraat. Een club Haagse golfsporters verenigd in 24/7 Waves is de drijvende kracht achter SurfPoel. TU Delft bouwde mee aan een installatie om in hoog tempo perfecte golven te maken. Financiering gebeurt via crowdfunding. Indoor surfen komt uit Australië en is bedoeld om op elk gewenst moment op techniek te kunnen trainen. Den Haag heeft de Europese primeur. 

Het gebouw is eigendom van gebiedsontwikkelaar BPD, net als een reeks andere locaties in de Binckhorst. Op termijn komen er nieuwe bestemmingen met wonen, werken, cultuur en/of horeca. Goede plannen maken kost echter zeker drie jaar. Ondertussen krijgen startups een kans. 24/7 Waves is er één van, maar ook de community Pollux Studio’s.  

ANNA Vastgoed & Cultuur

BPD Ontwikkeling BV heeft ANNA Vastgoed & Cultuur in 2016 gevraagd om mee te denken over concepten voor locaties die in afwachting zijn van herontwikkeling. Een tijdelijke bestemming trekt ondernemende pioniers naar het gebied. Locaties worden geladen met een nieuwe identiteit, maar met behoud van het rouwe en rafelrandige van de Binckhorst. Placemaking is de term. Het gaat veel verder dan leegstand overbruggen, zo vertelt Wendy Gieben van ANNA Vastgoed & Cultuur.

‘Tijdelijke locaties bieden de  kans om bijzondere dingen te doen en daarmee de spotlights op de Binckhorst te zetten. We willen laten zien wat hier allemaal mogelijk is. Dit is nu veruit het meest creatieve, eigentijdse en spannende gebied in Den Haag. Iedereen kent voorbeelden als Caballero Fabriek, Binck36 en Mama Kelly. Maar er gebeurt veel meer.’

Bij de Polluxstraat is muziek de ‘grondtoon’. Wat is het idee daarachter? 

‘Placemaking sluit aan bij wat er al is op een plek. In dit geval had een aantal jonge topmuzikanten een van de gebouwen in gebruik als muziekstudio. Den Haag is niet alleen dé surfstad van Nederland, maar sinds de jaren ’60 ook dé muziekstad. Pollux Studio’s bouwt voort op die traditie. Het terrein bestaat uit drie grote loodsen en bijgebouwen. Heel geschikt voor een community van zzp’ers en kleine bedrijven in de muziekbranche. Naast musici, ook geluidstechnici, producers en fotografen.

We kregen veel meer aanvragen binnen dan er plaats is. En dat terwijl men toch alles zelf vanaf de grond moest opbouwen. We hebben twintig ondernemers geselecteerd met een goed businessplan, voldoende garantie op continuïteit en klusvaardigheid. Twee rechterhanden was een must. Zeker in het begin is er flink gebouwd. De muziek kwam toen vooral van boor- en zaagmachines.

Bij de start waren het kale loodsen en een leeg binnenterrein. Vandaag is er een mix van studio’s, werkplaatsen en andere bedrijfsruimten. Een en al bedrijvigheid. In een van de loodsen staan portacabins die dienen als bedrijfsunits. Een soort overdekt containerdorp.’

Is het de gemeenschap geworden die jullie voor ogen stond?

‘Ja, dit zijn allemaal ondernemers die elkaar opzoeken om te jammen, voor advies of om samen een project te doen. Ze maken van elkaars apparatuur gebruik of produceren samen een clip. Vanuit het niets is hier iets unieks ontstaan. Dezelfde positieve vibe voel je op steeds meer plekken in de Binckhorst.’

www.annavastgoedencultuur.nl
www.bpd.nl
Pollux Studio’s
www.247waves.com