In de Bogaard schrapt een derde van haar winkelmeters

Door leegstand in het Rijswijkse winkelcentrum In de Bogaard te transformeren tot woonruimte slaat de Haagse buurgemeente volgens wethouder Armand van de Laar twee vliegen in één klap.

De transformatieopgave voor In de Bogaard en het nabijgelegen bedrijventerrein Plaspoelpolder is één van de onderwerpen die aan bod komen tijdens het Rotterdam Tranformatiecongres dat de gemeente samen met Vastgoedmarkt organiseert.

Veel leegstand
Bij winkelcentrum In de Bogaard zijn er met name voor de noordkant van het winkelcentrum, dat begin jaren 60 werd gebouwd, zijn er grote plannen om het bestaande (leegstaande) winkelvastgoed te transformeren naar woonfuncties. Het gaat dan onder meer om het overdekte deel met de naam De Terp, een toevoeging uit de jaren 90, als ook de wat oudere overdekte Sterpassage. Beide passages bevestigen met hun vele vierkante meters leegstand het verpauperde imago van In de Bogaard.

Erfenis van groeiambities
De forse leegstand, voor een stad van bescheiden grootte (ongeveer 54.000 inwoners) is volgens wethouder Armand van de Laar (D66) een erfenis van de groeiambities die Rijswijk begin jaren 60 had. Toen was de buurgemeente van Den Haag nog hoofdzakelijk geconcentreerd rondom wat nu Oud-Rijswijk heet, de oude stadskern die al rond 1200 vorm kreeg. ‘Dat is echt nog een leuk historisch centrum met kleine winkels, hier en daar een leuke kroeg’, aldus Van de Laar. ‘Twee derde van het huidige Rijswijk is daar vanaf de jaren 60 tegen aangebouwd in het buitengebied. Daar hoorden ook veel portiekwoningen en een groot winkelcentrum bij. Logisch ook gelet op het gegeven dat dit deel van Rijswijk op de doorgaande weg naar Den Haag zit.’

Tweede stadscentrum
In de plannen, in samenspraak met de winkeliers en de vastgoedeigenaren, is er voor gekozen om het winkelcentrum te transformeren van een winkelcentrum met een regionale functie naar een echt tweede stadscentrum worden. ‘Waar het prettig is om te verblijven bijvoorbeeld door veel meer groen te realiseren’, aldus Van de Laar. Hoewel het centrum volgens de wethouder nog steeds klanten trekt uit Wateringen en Den Haag valt het in de huidige maatvoering niet meer aan te passen aan de andere manier van winkelen (veel online) en de look & feel die shoppers elders gewend zijn.

Nieuwe woonwijk
‘Vandaar dat we anderhalf jaar geleden hebben besloten om het roer helemaal om te gooien. Daarbij zijn we ook geholpen door een andere actuele realiteit; er is vanuit de verstedelijkingsopgave waar we regionaal voor staan, ook in Rijswijk een enorme behoefte aan nieuwe woningen. Door leegstaand winkelvastgoed uit de markt te halen, ontstaat ruimte voor nieuwe woningen en tegelijkertijd kan een bloeiende nieuwe woonwijk er ook voor zorgen dat het deel van het winkelcentrum dat overblijft een veel betere toekomst heeft.’

17 verschillende eigenaren
Dat Rijswijk de regie pakt in deze transformatiesopgave, en daarbij tegelijkertijd het leegstandsprobleem aanpakt, is opvallend gelet op het feit dat veel gemeenten de bal eerder bij de markt neerlegden. ‘Terechte constatering, maar de afgelopen tien jaar hebben bewezen dat het alleen aan de markt overlaten niet de gewenste ontwikkelingen oplevert. Deels heeft dat ook te maken met het feit dat er sprake is van veel verschillende belangen. Met In de Bogaard hebben we al te maken met 17 verschillende eigenaren, die gelukkig wel allemaal wel het voordeel van woningen tegenover leegstand zagen. Bij de Mall of the Netherlands is er sprake van één eigenaar, één belang en één businesscase.’

Mall of the Netherlands
Van de Laar is niet bang dat een In de Bogaard nieuwe stijl uiteindelijk alsnog de dupe wordt van de torenhoge ambities van Mall of the Netherlands. ‘Daar wordt gewerkt met een totaal andere propositie. Die is niet eens regionaal, maar eerder landelijk. In de Bogaard wordt straks een echt stadscentrum waar je terecht kunt voor je dagelijkse boodschappen en deels voor funshoppen. Het centrum houdt een functie voor de Rijswijk en daar vlak om heen.’

Tot 2.000 nieuwe woningen
Uiteindelijk worden er bij In de Bogaard van de 60.000 huidige vierkante meters winkelvloeroppervlakte circa 20.000 geschrapt. Op de maquette van het nieuwe In de Bogaard staan al de nodige middelhoge appartementengebouwen, waarbij Van de Laar rekening houdt met 1.500 tot 2.000 nieuwe woningen. Voor welke doelgroepen is nog niet helemaal duidelijk. ‘Er zullen wellicht op termijn sociale woningen komen, maar denk vooral ook aan middenhuur en woningen voor senioren. Uiteindelijk moet er meer dynamiek in het gebied komen.’ Niet voor niets is in de ambities voor het gebied opgenomen dat er gewoond én geleefd moet gaan worden en dat de slag van mono- naar multifunctioneel gemaakt moet worden.

Programma & inschrijven Transformatiecongres
Er is een excursie naar het nieuwe Rivium tijdens het Transformatiecongres. Kom ook naar Rotterdam en praat mee over betaalbare bedrijfsruimte, duurzame werklocaties en de nieuwe economie. Ga mee op excursie op diverse locaties, volg inspiratiesessies en 2 workshops. Incl. Paneldiscussie o.l.v. Thomas van Belzen (journalist Cobouw, auteur) met o.a. Petra de Groene – directeur Economie en Duurzaamheid Rotterdam, Nanne de Ru – Founding Partner Powerhouse Company.
Bekijk het programma en schrijf je gratis in op https://www.rotterdamtransformatiecongres.nl/
Het Transformatiecongres wordt georganiseerd door Vastgoedmarkt, de Architect & Cobouw in samenwerking met gemeente Rotterdam.

Bron: Vastgoedmarkt, 15-11-2019