Kantorenmarkt houdt stand

De kantorenmarkt van Den Haag staat er robuuster voor dan tijdens de kredietcrisis in 2008, stelt vastgoedadviseur CBRE. De leegstand is nog steeds historisch laag (4,4%).

De situatie is volgens CBRE anders dan in 2008, toen de Haagse kantorenmarkt het erg zwaar had. Dit werd onder meer veroorzaakt doordat het Rijksvastgoedbedrijf destijds veel van haar vastgoed in de etalage plaatste. Inmiddels staat de stad er beter voor omdat veel kantoorgebouwen van de markt zijn gehaald en tot woningen zijn getransformeerd. De kantorenvoorraad is hierdoor met zo'n 15 % afgenomen.

Weerbaar

Omdat er sindsdien nauwelijks nieuwbouw bij is gekomen, is de markt nu veel gezonder en de leegstand beperkt. In het gebied rond de Beatrixlaan, het Wijnhavengebied en het historisch centrum is die ongeveer 2%. Volgens CBRE-directeur Roel Lamb heeft de hofstad een aantal voordelen waardoor de markt extra weerbaar is. "Voorop staan de publieke en gevestigde zakelijke dienstverleners waar Den Haag er veel van binnen de stadsgrenzen heeft. Bij elkaar gebruiken organisaties in deze sectoren 65 % van de totale Haagse kantoren."

Maar ook Den Haag komt niet helemaal ongeschonden uit de huidige crisis, vreest hij. "Wij zien nu al dat huidige contractonderhandelingen langer duren en dat huurders aanvullende flexibiliteitseisen stellen", aldus Lamb. "Bedrijven zijn op korte termijn bezig met de vraag hoe werknemers weer terug naar kantoor kunnen komen. Voor de periode daarna willen ze waarschijnlijk meer flexibiliteit in hun huisvesting om aanpassingen in werkzaamheden te kunnen opvangen. Dit kan leiden tot minder jaarlijkse vraag naar kantoorruimten."

Bron: Algemeen Dagblad, 16-05-2020