Het (led)licht zien met een energiescan

‘Ondernemers willen wel verduurzamen, maar weten vaak niet waar te beginnen,’ zegt Pieter van Genuchten, projectleider Verduurzaming bedrijven en kantoren. ‘Een energiescan geeft een compleet beeld van te nemen maatregelen, de kosten en terugverdientijd. Een advies op maat afgestemd op het bedrijf. Sommige stappen zijn vrij simpel, zoals overschakelen op ledverlichting. Je staat versteld hoeveel dat kan opleveren.’

Inductie in de horeca
De energiescan is als een menukaart. De ondernemer kiest wat hij wil doen en in welke volgorde. Het ligt voor de hand te beginnen met de aanpak van energieverspilling. Warmte verdwijnt door slechte isolatie of apparaten gebruiken meer stroom dan nodig. Als de energielekken zijn afgedicht, wordt het interessant om aardgas te vervangen door een duurzame energiebron.

Van Genuchten: Den Haag werkt eraan om in 2040 een volledig CO₂-neutrale stad te zijn. Ondernemers kunnen bij de gemeente advies inwinnen hoe ze zich daar het beste op voorbereiden. Het is een geleidelijk proces. Je kunt het gasverbruik stap voor stap terugbrengen door bijvoorbeeld in de horeca nu al over te gaan op inductiekoken. Dat scheelt enorm in gasverbruik en zorgt voor veel schonere lucht in de keuken.’

Doe de energiescan
Haagse ondernemers kunnen kosteloos een energiescan laten uitvoeren ter waarde van € 350,-. Een adviseur kijkt onder meer naar de verwarming, verlichting, waterverbruik, isolatie en in de horeca naar de kookapparatuur en koeling. De voorgestelde maatregelen zorgen bij elkaar doorgaans voor circa 30% minder energie- en waterverbruik. Duurzame investeringen zijn fiscaal aantrekkelijk.

Door de grote belangstelling heeft de gemeente dit jaar nog ruimte voor een beperkt aantal scans. Een aanvraag indienen, kan bij een vestiging van Hou van je Zaak of via e-mail: houvanjezaak@denhaag.nl.

Hou van je zaak
Fluwelen Burgwal 54
ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 u.

Goudsbloemlaan 82
wo t/m vr van 13.00 tot 17.00 u.
eerste za van de maand van 12.00 tot 16.00 u.

Het Kleine Loo 364
di t/m do van 13.00 tot 17.00 u.
www.denhaag.nl/duurzaamheid