Steeds meer dienstverleners verplaatsen kantoor naar grote stad

Steeds meer dienstverlenende bedrijven verplaatsen hun kantoor, met name de 30 grootste steden zijn in trek.
Dat blijkt uit onderzoek van Buck Consultants International naar verplaatsingen van kantoorvestigingen van en naar de 30 grootste gemeenten van ons land (G30).
In 2017 en 2018 hebben 335 dienstverlenende bedrijven met in totaal 14.700 banen hun kantoorvestiging verplaatst naar één van de 30 grote gemeenten in ons land, anderhalf keer zoveel als de twee jaren daarvoor.
Er vertrokken in de laatste twee jaren ook 268 bedrijven uit die 30 grote gemeenten, in veel gevallen van de ene stad naar de andere stad. Per saldo winnen de G30 gemeenten aan verplaatste kantoorvestigingen, hetgeen de ‘trek naar de grotere stad’ van dienstverlenende bedrijven bevestigt.
Het grootste aantal verplaatste kantoorvestigingen ging naar Amsterdam, Utrecht en Eindhoven; per saldo verliezers in kantoorwerkgelegenheid zijn Amersfoort en Leiden.
Maurice Kuipers, senior adviseur van Buck Consultants International, analyseerde data inzake verplaatsingen in de dienstverlenende sector. 'Verplaatsingen van kantoren van en naar de 30 grootste gemeenten nemen toe. In 5 jaar tijd gaat het om 540 verplaatste vestigingen, waar 26.000 mensen werken met zo’n 500.000 m² kantoorruimte. De laatste twee jaren is er een versnelling van dit soort verplaatsingen. Steden zijn erg in trek, niet alleen Amsterdam en Utrecht, maar ook Eindhoven en Haarlemmermeer doen het goed. Amersfoort is de grootste verliezer.'

Bron: PropertyNL, 30-01-2019