Stijging zoekvraag winkelpanden, kantoren en bedrijfsruimten

Er is in het derde kwartaal van dit jaar meer én serieuzer gezocht naar winkelpanden, kantoren en bedrijfsruimten. Dat meldt funda in business op basis van bezoek- en zoekgedrag op de site. Funda spreekt van 'een recordaantal' contactaanvragen met makelaars, evenals een grote belangstelling voor kleine kantoren en winkels ten opzichte van vorig kwartaal. 

De eerste helft van 2020 werden makelaars geconfronteerd met een daling van contactaanvragen binnen het winkelvastgoed. Het derde kwartaal laat echter een stijging zien ten opzichte van het tweede kwartaal (35%). In vergelijking met een jaar geleden is het aantal keer dat er over een object contact werd opgenomen met een makelaar zelfs ruim verdubbeld (57%).

Quintin Schevernels, CEO van funda: "Deze stijging in het derde kwartaal is best opmerkelijk. Je zou denken dat er door de coronacrisis nog steeds veel onzekerheid is voor winkeliers. Maar ook de geluiden van makelaars zijn overwegend positief. Ik ben erg benieuwd of dit sentiment verandert nu we met strengere maatregelen het vierde kwartaal zijn ingaan." 

Kleine kantoren nog steeds populair
De vraag naar kleine kantoren (tot 2.500 m²) blijft onverminderd toenemen. Eerder onderzoek van funda in business in juni liet de invloed van thuiswerken op de vraag en gewenste kantoorgrootte al zien. Dit uitte zich vooral in een verminderde interesse in grote kantoren (vanaf 5.000 m²). Groot verschil met juni eerder dit jaar is de serieuzere belangstelling in kleine kantoorruimten. Het aantal contactaanvragen stijgt hard, wat betekent dat zoekers serieus interesse hebben. Ook het middensegment trekt aan. Bij kantoorruimten van 750 tot 1.000 m² is de stijging contactaanvragen het grootst (42%) ten opzichte van het tweede kwartaal.

Bedrijfsruimte blijft stabiel
Een stabiele factor op het platform zijn de bedrijfsruimten zoals loodsen, fabriekshallen en distributiecentra. De belangstelling zet binnen deze markt al zeker een jaar gestaag door. Schevernels: "We zien dat de vraag naar bedrijfsruimte ook tijdens de intelligente lockdown in maart en april redelijk overeind bleef. We horen van makelaars dat dit vooral zit in de krapte van deze markt. Het aanbod is klein, maar de vraag wordt steeds groter." 

De grote steden vertonen een wisselend beeld ten opzichte van de landelijke resultaten. Zo blijkt uit een verdere verdieping van de kwartaalcijfers van funda in business.

Bron: Vastgoedjournaal, 13-10-2020