Vraag naar flexibele kantoorruimte stijgt boven niveau van voor Covid-19

De Nederlandse markt voor flexibele kantoren laat positieve tekenen van herstel zien. Zo is het aantal zoekvragen naar flexibele kantoorruimte sinds afgelopen mei sterk toegenomen, en lag in juli en augustus zelfs boven het aantal aanvragen in dezelfde periode vorig jaar (+8%, +44%). Dit blijkt uit onderzoek van flexibele kantoorspecialist Workthere.

Met name bedrijven die actief zijn binnen de zakelijke dienstverlening, de creatieve sector en de ICT-sector trekken de kar (goed voor respectievelijk 33%, 20% en 9% van alle zoekopdrachten). Dit duidt, volgens Workthere, na een vertraagde verhuuractiviteit tijdens de “eerste golf”, op een v-vormig herstel voor de flexibele kantorenmarkt.

Tech sector
Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe: “Een sector die hier veelvuldig gebruik van maakt is de Tech sector. Sinds de lockdown is het aantal zoekvragen afkomstig uit deze sector toegenomen met maar liefst 50%. Ook bedrijven actief binnen de publieke dienstverlening, het onderwijs en de gezondheidszorg maakten gedurende dezelfde periode meer gebruik van flexibele kantoorconcepten, en waren samen goed voor 20% van de vraag.”

Flexibele kantoorruimtes op bereikbare knooppuntlocaties met voldoende voorzieningen, zoals bijvoorbeeld stadscentra, blijven populair. Qua locatie wijst het ‘Workthere in Minutes’-onderzoek dat de meeste interesse van ondernemers nog steeds uitgaat naar de G5. Amsterdam is het meest populair bij Tech bedrijven, Rotterdam trekt voornamelijk creatieve ondernemers aan en in Utrecht bevindt zich een gezonde mix van verschillende sectoren.

Wensen en flexibiliteit
Ed Bouterse, Head of Workthere Europe, concludeert: “De flexibele kantorenmarkt speelt optimaal in op de wensen en de veranderende behoeften van haar gebruiker. En de gebruiker vraagt nu, meer dan ooit, om flexibiliteit. We verwachten daarom een blijvende toenemende vraag naar flexibele kantoren vanuit een bredere groep ondernemingen. Covid-19 zorgt hiermee voor een versnelling van een werktrend die al enige jaren geleden is ingezet.”

Bron: Vastgoedjournaal, 20-10-2020